Žáci na Přeboru škol 2023 a republikovém Festivalu žactva

15.06.2023 08:27

Blížící se konec školního roku přinesl našim žákům – orientačním běžcům - tradičně napilno.

Malá fotogalerie přibližuje atmosféru závodů (zdroj: ORIS, účastníci, školní weby Gymnázia K.Čapka Dobříš a ZŠ Trnka), podívejte se zde .

A přečtěte si reportáž:

25. května vyrazili žáci reprezentovat své školy a město na "Středočeské" krajské kolo Přeboru škol v orientačním běhu, které tentokrát proběhlo v pražské oboře Hvězda. Dětem se na sprintové mapě „Hvězdná Hvězda“ dařilo a zdárně bojovaly i děti – neorienťáci. Nejlépe zaběhly děti ze ZŠ Trnka Dobříš v kategorii DH3+DH5 (tj děti do 5.tříd) a žáci/studenti Gymnázia K. Čapka v kategorii DH7+DH9 (7. - 9.třídy resp. gymnazisti ) – obě družstva s přehledem zvítězila a odvezla si do školních vitrín poháry za vítězství. Družstvo Gymnázia K.Čapka DH7+DH9 tak postoupilo do celostátního kola Přeboru škol, spolu s druhou ZŠ Kamenice. Družstvo starších studentů (DS+HS) skončilo o 1 bod druhé za Gymnáziem Říčany a postup do celostátního kola studentům o vlásek unikl. Příště už postup neunikne. (Škoda, že ZŠ Mníšek pod Brdy se nepřihlásila, tak zas příští rok..). Výsledky jednotlivců a škol Středočeského kraje  jsou v ORISu.

V Pražském krajském kole v Hostivaři 11.5. startovali z oddílu Kevin Gregor H7 (Gymnázium Ch.Dopplera) a Jonáš Etrych H9 a Anna Košťáková D9 (Mensa gymnázium). Kevin v kategorii škol DH7+DH9 postoupil s Gymnáziem Ch.Dopplera z 1.místa v krajském kole do celostátního kola a podíval se do Terezína. Družstvo DH7+DH9 z Mensa gymnázia po absolvování několika intenzivních tréninků, které hlavně pro spolužáky Jonáše a Aničky zorganizoval Tomáš Etrych, zabojovalo překvapivě dobře a skončilo těsně 4. Výsledky "Prahy" jsou v ORISu zde.

Celostátní kolo se odehrálo 7.června v Terezíně. Výpravu orientačních běžců  z dobříšského Gymnázia K. Čapka v kategorii DH7+DH9 čekaly záludné tratě v pevnosti Terezín – chodby, valy, průchody, přeběhy vysokou trávou v neznatelných pěšinách. Již start v temné chodbě uvnitř hradeb dával tušit, že to bude pěkná taškařice. Vždyť to byla mapa z Mistrovství světa 2021! Studenti se v nabité konkurenci téměř třicítky škol z celé republiky neztratili a město Dobříš úspěšně reprezentovali. Nejvíce bodů získali pro družstvo Filip Španěl, Justýna Baštová, Barča Blehová, Adéla Housková a Kryštof Peckl. Výsledky - ORIS.

Již o víkendu 10.-11.6. 2023 čekala žáky v Brně další akce – tentokrát Republikový Festival žactva, kde žáci porovnávají síly v barvách svých krajů. Na Festivalu mohou závodit všichni přihlášení žáci. Netradičně jsou zde kategorie po ročnících, tedy např. D11, H11, D12, H12 atd. Oddíl OK Dobříš zastoupila v D14 Justýna Baštová, slušně rozběhaná ze seriálu předchozích akcí, které začaly naším závodem ve Voznici s navazujícím 3dením soustředěním Středočechů a pokračovaly dvěma koly Přeboru škol. Program Festivalu byl sportovně společenský, neboť smyslem žákovských akcí je nejen si zazávodit, ale také potkat zajímavé lidi, poznat nové přátele i se pobavit. Na Festivalu čekal žáky v sobotu sprint, odpoledne zábavný „Pětiboj“, večer společenský program a v neděli pak smíšené 4-členné sprintové štafety. Web akce je zde, výsledky sprintu a štafet jsou v ORISu.

Děkujeme všem dětem za reprezentaci města, oddílu, škol a kraje a také pedagogům a trenérům, kteří účast dětí zajistili či zorganizovali.

PS: Poděkování a nehynoucí sláva patří také Ondrovi Španělovi, který loni vytvořil program na složitý mechanismus výpočtu výsledků Přeboru škol a poskytl ho zdarma ČSOS. Skoro všichni organizátoři ho letos použili.

Za trenéry žactva a za podpory Justýny Baštové sepsala Jana Bochenková

 

 

—————

Zpět